Recept Pepper Tom Venkel/Sinaas Balls
recepten
Pepper Tom Venkel/Sinaas balls
Iedereen kent de MOINKballs toch?
Joris maakte een mooi variant gehaktballetjes met spek, Pepper Tom, venkel en sinaasappel..
Dit recept is voldoende voor circa 20 stuks
(recept: Joris Vandecruys)
Ingredienten:
500 gram gemengd gehakt rund/varken
20 gram pistachenootjes grof gehakt
1/2 venkel fijn gesneden brunoise
1 eetlepel gemalen venkelzaad
30 gram panko
1 ei
1/2 eetlepel Pepper Tom Captains Luck rub
2 eetlepel sinaasappelsap
Voor de laksaus:
2 eetlepel roomboter
2 eetlepel rietsuiker
1 eetlepel honing
2 stuks steranijs
1/2 theelepel gemberpoeder
4 eetlepel sinaasappelsap
2 eetlepel sinaasappel confituur
Snuifje zout en peper
Garnering:
Schil van halve sinaasappel
Lente-ui of peterselie
Benodigdheden:
Cocktailprikkers
Rasp of zesteur
Bereidingswijze:
- BBQ klaar maken op 110°C met indirecte zone .
- Het gehakt met de rest van de ingrediënten goed mengen , indien het nog te vochtig is kan je nog wat Panko toevoegen .
- Ballen rollen ter grootte van golfbal ( +- 25gr)
- De gehakt ballen 30min laten opstijven in de koelkast.
- De ballen rollen in de Pepper Tom rub..
- Omwikkelen met dun ontbijtspek, samen houden met tandenstoker .
- De ballen op rooster plaatsen en garen tot kerntemperatuur van 60°C
- Aflakken met de laksaus, en nog verder garen tot kern 68°C ( 30min ongeveer).
- Gebruik een zesteur of rasp om de zeste van de schil te halen, laat het witte zitten.
- Afwerken met de appelsienzeste en fijn gesneden lente-ui of peterselie.
Bereidingswijze laksaus:
- Boter smelten, de rest van de ingrediënten toevoegen, zachtjes laten koken zodat de rietsuiker gesmolten is ,en de saus beetje ingedikt is .
- Naar eigen smaak kan je meer of minder sinaasappel sap/ confituur toevoegen.